Вчителів сільських шкіл навчали надавати першу допомогу

192187ceac042fd8b48c50c03624e2c2_XLЗ нагоди Всесвітнього дня надання першої медичної допомоги, який відзначається щорічно з 2000 року в другу суботу вересня, викладачі ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет» провели майстер-клас з надання першої медичної допомоги для вчителів сільських та районних загальноосвітніх закладів. Розпочала захід помічник ректора з іміджевої політики, в. о. завідувача кафедри психології та соціології Алла Борисюк, яка підкреслила, що незалежно від професій і роду занять, всі повинні вміти надавати долікарську допомогу.

Про допомогу при кровотечах та переломах слухачам розповів доцент кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти Олег Хомко. Хірург ознайомив слухачів з видами кровотеч, з тим, як правильно накладати джгут. Акцент був зроблений саме на використанні підручних засобів для припинення кровотеч. Кожен з педагогів мав змогу самостійно відпрацювати отриману навичку.
Опісля доцент кафедри внутрішньої медицини Оксана Оліник прочитала лекцію про актуальність долікарської допомоги та про те, хто може надавати її, які можуть трапитися ситуації і як правильно виконувати маніпуляції надання долікарської допомоги. Доповідач розповіла про міфи, які побутують при наданні допомоги та навчала заходам особистої безпеки. Після розповіді вона продемонструвала, як правильно проводити серцево-легеневу реанімацію.
Вчителі мали змогу використати отримані знання на двох фантомах. Доцент кафедри внутрішньої медицини Яна Телекі та голова Студентської Ради університету Віктор Романчук допомагали педагогічному колективу в закріпленні отриманих знань та вмінь у роботі з манекенами.