IMG_9800

В БДМУ відзначили Всесвітній день нирки

         Всесвітній день нирки — глобальна профілактична інформаційна кампанія, завданням якої є зосередити увагу громадськості на унікальній ролі  нирок та необхідності збереження їхнього здоровˈя.

         Ініціатива була започаткована в 2006 р. Всесвітнім товариством нефрології та Всесвітньою федерацією ниркових фундацій. Офіційно Всесвітній день нирки проводиться щороку в понад 100 країнах світу. В Україні заходи кампанії вперше відбулися в березні 2008 р. за ініціативи Української асоціації нефрологів.

          Темою Всесвітнього дня нирки цьогоріч є «Хвороби нирок та ожиріння». В осіб з надлишковою вагою та ожирінням профілактика, своєчасна діагностика та правильне лікування захворювань нирок є особливо актуальним. Адже ожиріння призводить до цілого ряду ускладнень – не тільки серцево-судинних та метаболічних захворювань, а також, як показують дослідження останніх років, і до захворювань нирок.

         На кафедрі внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Буковинського державного медичного університету до Всесвітнього дня нирки під керівництвом професора Лілії Зуб були проведені ряд заходів. Чергове засідання представників нефрологічної школи Буковини було присвячене пріоритетним науковим напрямкам розвитку нефрології на Буковині та актуальним питанням наукових розробок та досліджень на кафедрі.  У палатах терапевтичних відділень обласної клінічної лікарні з пацієнтами групи ризику були проведені бесіди щодо негативних наслідків ожиріння. Також для лікарів була проведена зустріч-семінар, де були розглянуті загальні рекомендації ведення пацієнтів з ожирінням в розрізі нефрологічної патології.

IMG_9762 IMG_9805 IMG_9825